Budizam

Budizam

“Buddha Jayanti” i “Buddha Purnima”.  Održava se na različite budističke lokacije širom Indije, naročito u “Bodhgaya-i”.

“Buddha Jayanti”, poznat i kao “Buddha Purnima”, slavi rođendan Gospode Bude. Ovo je najsvetiji budistički festival. Aktivnosti uključuju molitvene sastanke, propovedi i religiozne diskusije, recitovanje budističkih spisa, grupno meditiranje, procesije i obožavanje statue Gospode Bude. U “Bodhgaya-I” hram “Mahabodhi” je svečano ukrašen  šarenim zastavama i cvetovima. Posebne molitve su organizovane pod drvetom “Bodhi” (drvo pod kojim je “Lord Buda” postigao prosvetljenje).

HEMIS FESTIVAL | Ladakh

Hemis festival se održava svake godine u manastiru Hemis, najvećem budističkom manastiru Ladaka. Proslavlja se deseti dan lunarnog meseca u tibetanskom kalendaru. Festival se proslavlja na godišnjicu rođenja Guru Padmasambhave. Hemis festival u punom  sjaju  prikazuje neke od najkvalitetnijih rukotvorina Ladaksog kraja i izložbu dvospratnog visokog manastirskog “Thanka”, vezena biserima i poludragim kamenjem, a prikazuje se Guru Padmasambhava.  Organizuje se jednom u dvanaest godina.

Festival je takođe poznat po “djavolskim plesovima” koji čine važan element društvene zabave Ladaklja. Glavne atrakcije su maskirani plesači koji prikazuju pobedu nad zlom..

Brza pretraga

Back to Top